Stinsels Archief | Luciatoren
Bezoek onze 15e eeuwse Luciatoren met de oudste klok van de Kempen

 

Nieuws


Terug naar overzicht

20-04-2019

Droom oud-pastoor Steensel komt uit: tuin open voor iedereen

Naast de oude Steenselse pastorie ligt een stuk grond dat deel uitmaakte van de vroegere pastorietuin. Bij de leden van het Steensels Archief leeft de gedachte om hier een ontmoetingsplaats van te maken. De eerste stappen zijn gezet.
De pastorie en een deel van de tuin is verkocht en in particulier bezit. Het overige deel van de oude pastoorstuin ligt er maar ongebruikt bij. Lid van de werkgroep Steensels Archief Jan van de Ven: ,,Dat is natuurlijk jammer. Het is nu een afgesloten verloren gebied midden in het dorp. We willen er een openbare ruimte van maken en zien veel mogelijkheden, waaraan de eigenaar, het parochiebestuur, en de huidige bewoners van de pastorie hun goedkeuring willen geven. De laatsten willen bij wat grotere activiteiten hun stuk hier ook open voor stellen.”
De werkgroep wil buitenstaanders bij een bezoek aan Steensel wat meegeven aan informatie over de historie en bezienswaardigheden van het dorp. Dit moet op een informatiebord komen bij een picknicktafel en mogelijk een multimediale presentatie in een hooihuiske. Tevens is het een mooie rustlocatie voor wandelaars en fietsers.
Werkgroep lid Patrik Bierens: ,,We willen mogelijk ook wat beelden in de tuin zetten, waarbij de Stinselse Pier op een of andere manier zichtbaar moet worden en patroonheilige Sint Lucia. De vroegere pastoor van Sambeeck had ooit een idee om er een Engelse tuin van te maken en een droom dat die dan opengesteld zou worden voor belangstellenden. Die droom gaat uitkomen. Er zijn plannen om een aantal hagen aan te planten en er wordt gedacht aan een kruidenpluktuin. Het zijn nog maar de eerste ideeën, die in etappes worden gerealiseerd in overleg met de buurt. Dit jaar willen we wel de paden aanleggen en twee poorten hangen die toegang geven tot de tuin. Aan de Eindhovenseweg en aan de Sint Lucijweg.”
De tuin moet verlicht worden en rolstoelvriendelijk zijn, waar het goed toeven is voor jong en oud. De bewoners zouden de tuin kunnen gebruiken voor een buurtbarbecue, de Luciaviering, een beeldententoonstelling, een buurtfeest en dergelijke. De financiën moeten komen van het parochiebestuur en sponsoren. Voor het onderhoud zullen vrijwilligers worden ingezet en mogelijk kan de basisschool hier ook iets in betekenen.

Bron: Eindhovens DagbladTerug naar overzicht


Activiteitenagenda

Feed
08-09-2018
-
09-09-2018
Open momumentendag: gratis rondleiding in Luciatoren
Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 is het Nationale Monumentendag. Op deze dag is de Luciatoren, een Rijksmonument, gratis toegankelijk voor het publiek.   Meer
11-10-2018
-
11-10-2018
Informatieavond Pastorietuin voor buurtbewoners
De Parochie, de werkgroep Rondom de Toren, de Dorpsraad, ’t Stinsels Archief, de directe buren en andere vrijwilligers hebben de handen in een geslagen om naast de oude pastorie, een Pastorietuin te...   Meer
09-12-2018
-
09-12-2018
Sint Lucia rondleiding in de toren
Sint Lucia van Syracuse wordt vereerd als patrones van het licht in de ogen; vandaar ook van blinden en slechtzienden, van artsen, oogartsen en opticiëns; van elektriciëns; en van prostituees die spijt hebben....   Meer
15-12-2019
-
15-12-2019
Sinte Lucij viering en opening Toren
Op zondag 15 december om 10 uur vindt de traditionele Lucia viering plaats in de Luciakerk te Steensel, na de mis die is opgedragen aan de Heilige Lucia, is er gelegenheid om de 15e eeuwse Luciatoren te...   Meer


 

Disclaimer 

't Stinsels Archief heeft zijn uiterste best gedaan om de juistheid en actualiteit van de informatie op deze site te waarborgen. Aan de inhoud van deze site kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Het Stinsels Archief haar best om de rechthebbenden van onder andere beeldmateriaal of andere informatie op deze site te achterhalen. Mocht u rechthebbende zijn of menen te zijn, dan verzoeken wij u om met ons contact op te nemen.