Stinsels Archief | Luciatoren
Bezoek onze 15e eeuwse Luciatoren met de oudste klok van de Kempen

 

Nieuws


Terug naar overzicht

15-05-2019

De Steenselse pier komt weer tot leven


De Steenselse Pier is het symbool van het dorp. Om dit nog eens extra te benadrukken zijn er plannen om een Pierenpad te realiseren. Een wandelroute waar de pier het thema is.

Tijdens de Stinselse dorpskwis 2017 moest er een idee gelanceerd worden om Steensel op de kaart te zetten. De groep ‘Het beste uit Zuid’ kwam met het idee van een Pierenpad. Een mooi plan dat omarmd werd door de Dorpsraad en de werkgroep Stinsels Archief. Patrick Bierens, lid van beide groepen is enthousiast. ,,Dat paste perfect in onze plannen om door middel van een aantal kleine ‘monumentjes’ met infoborden de Steenselse historie meer zichtbaar te maken. Met de dorpsverhalen over de patroonheilige St. Lucia en de pier kun je veel kanten op.”

De legende wil dat een ooievaar met een pier in zijn bek, deze liet vallen in de pastorietuin. De grond in Steensel was zo onvruchtbaar en schraal dat er voor een pier zelfs niets te eten was. Toch wilde de bevolking de pier graag behouden en werd deze aan de ketting gelegd bij de kerk. Behalve de vele verhalen en anekdotes werd een gedicht over de pier gemaakt, met een strofe, die recht doet aan de aanleg van het Pierenpad.

Steensel, gij zijt aan de pier dus veel verschuldigd En het past daarom dat ge hem steeds huldigt. Mensen van Steensel, waar gij u ter wereld moogt bevinden, Laat de herinnering aan de pier u aan uw dorpke binden.

Er wordt aan een plan gewerkt om een kleine en een wat grotere pierenwandeling uit te zetten. De kleine wordt een soort avonturenpad voor kinderen. Die kunnen klimmen, klauteren, springen over stapstenen en slingeren aan een touw en kabelbaan. Tijdens de route worden de verhalen over de pier verteld en zouden symbolen zichtbaar moeten worden. Bierens: ,,We zien hier goede mogelijkheden om historie, natuur- en cultuureducatie met natuurlijk spelen te verbinden. De gemeente Eersel is bezig met het realiseren van een kunstroute tussen Eersel en Eindhoven. Mogelijk kunnen we een aftakking maken, zodat wandelaars ook het Pierenpad met alle Steenselse info meenemen en de pastorietuin als rustpunt gebruiken.”
Het zou helemaal mooi zijn als de gemeente een kunstwerk in de vorm van een pier in de kunstroute bij Steensel zou opnemen.

Bron: Eindhovens DagbladTerug naar overzicht


Activiteitenagenda

Feed
08-09-2018
-
09-09-2018
Open momumentendag: gratis rondleiding in Luciatoren
Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 is het Nationale Monumentendag. Op deze dag is de Luciatoren, een Rijksmonument, gratis toegankelijk voor het publiek.   Meer
11-10-2018
-
11-10-2018
Informatieavond Pastorietuin voor buurtbewoners
De Parochie, de werkgroep Rondom de Toren, de Dorpsraad, ’t Stinsels Archief, de directe buren en andere vrijwilligers hebben de handen in een geslagen om naast de oude pastorie, een Pastorietuin te...   Meer
09-12-2018
-
09-12-2018
Sint Lucia rondleiding in de toren
Sint Lucia van Syracuse wordt vereerd als patrones van het licht in de ogen; vandaar ook van blinden en slechtzienden, van artsen, oogartsen en opticiëns; van elektriciëns; en van prostituees die spijt hebben....   Meer
15-12-2019
-
15-12-2019
Sinte Lucij viering en opening Toren
Op zondag 15 december om 10 uur vindt de traditionele Lucia viering plaats in de Luciakerk te Steensel, na de mis die is opgedragen aan de Heilige Lucia, is er gelegenheid om de 15e eeuwse Luciatoren te...   Meer


 

Disclaimer 

't Stinsels Archief heeft zijn uiterste best gedaan om de juistheid en actualiteit van de informatie op deze site te waarborgen. Aan de inhoud van deze site kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Het Stinsels Archief haar best om de rechthebbenden van onder andere beeldmateriaal of andere informatie op deze site te achterhalen. Mocht u rechthebbende zijn of menen te zijn, dan verzoeken wij u om met ons contact op te nemen.