Stinsels Archief | Luciatoren
Bezoek onze 15e eeuwse Luciatoren met de oudste klok van de Kempen

 

Nieuws


Terug naar overzicht

23-09-2019

Steensel heeft nu ook oorlogsmonument

Op initiatief van het Steensels Archief werden maandag een tweetal plaquettes onthuld bij de Luciatoren door burgemeester Wim Wouters en wethouder Steven Kraaijeveld.
Op de marmeren platen wordt de 53rd Welsh Division vermeld, die Steensel op 19 september 1944 bevrijdde. Daarop dezelfde tekst die deze divisie heeft geplaatst op het herdenkingsmonument voor hun gevallen kameraden in Den Bosch.
Op een tweede plaquette, die op het rechtopstaande muurtje van het monument is aangebracht, worden alle slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en voor allen die hebben gestreden voor onze vrijheid op buitenlandse missies.
Hierop de tekst ‘Ter nagedachtenis aan allen die vielen voor onze vrijheid, hier en in den vreemde. Zij verdienen het om eeuwig herinnerd te worden’.
De twee plaquettes vormen samen met een natuurstenen ondergrond het monument, dat voor het grootste deel gemaakt is van gerecyclede materialen. Het monument is ontworpen en gemaakt door atelier Lamier en samengebracht door Jan Bierens en Jan Willems.
In alle Eerselse kerkdorpen zijn een of meerdere herinneringsplekken aan de Tweede Wereld oorlog. In Steensel ontbrak een monument.
Het Steensels Archief wil jaarlijks op 19 september stilstaan bij de bevrijding. Tevens kan het monument een rol spelen bij de 4 en 5 mei-vieringen. Tijdens deze herdenkingsdagen zullen op het monument de Brabantse vlag en de vlag van Wales geplaatst worden.
Voor de Engelse slachtoffers zal er ook een krans met poppies (klap­rozen) neergelegd worden. Het komend jaar is Steensel al aan de beurt om de gemeentelijke viering te verzorgen.

Bron: Eindhovens DagbladTerug naar overzicht


Activiteitenagenda

Feed
08-09-2018
-
09-09-2018
Open momumentendag: gratis rondleiding in Luciatoren
Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 is het Nationale Monumentendag. Op deze dag is de Luciatoren, een Rijksmonument, gratis toegankelijk voor het publiek.   Meer
11-10-2018
-
11-10-2018
Informatieavond Pastorietuin voor buurtbewoners
De Parochie, de werkgroep Rondom de Toren, de Dorpsraad, ’t Stinsels Archief, de directe buren en andere vrijwilligers hebben de handen in een geslagen om naast de oude pastorie, een Pastorietuin te...   Meer
09-12-2018
-
09-12-2018
Sint Lucia rondleiding in de toren
Sint Lucia van Syracuse wordt vereerd als patrones van het licht in de ogen; vandaar ook van blinden en slechtzienden, van artsen, oogartsen en opticiëns; van elektriciëns; en van prostituees die spijt hebben....   Meer
15-12-2019
-
15-12-2019
Sinte Lucij viering en opening Toren
Op zondag 15 december om 10 uur vindt de traditionele Lucia viering plaats in de Luciakerk te Steensel, na de mis die is opgedragen aan de Heilige Lucia, is er gelegenheid om de 15e eeuwse Luciatoren te...   Meer


 

Disclaimer 

't Stinsels Archief heeft zijn uiterste best gedaan om de juistheid en actualiteit van de informatie op deze site te waarborgen. Aan de inhoud van deze site kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Het Stinsels Archief haar best om de rechthebbenden van onder andere beeldmateriaal of andere informatie op deze site te achterhalen. Mocht u rechthebbende zijn of menen te zijn, dan verzoeken wij u om met ons contact op te nemen.